Tanden en kiezen trekken

Tanden en kiezen trekken 

Wanneer een gebitselement niet meer te behouden is, omdat de kwaliteit te slecht is, de positie ongunstig is, er te weinig ruimte in de kaak is of doordat er pijnklachten zijn, kan er besloten worden een gebitselement te verwijderen.

De tandarts stelt de indicatie en beoordeeld of het element in de praktijk verwijderd kan worden, of dat een verwijzing naar de kaakchirurg noodzakelijk is. Ook wordt u voorgelicht over de nazorg na extractie. Bij het verwijderen van een gebitselement(en), is het van groot belang dat u de tandarts op de hoogte stelt van uw algehele gezondheid en eventueel medicijngebruik met uw tandarts bespreekt. Medicatie en onderliggend lijden kan namelijk van invloed zijn op de wondgenezing en op de procedure van behandelen.

Pijn 

De plaatselijke verdoving is na 2 tot 4 uur uitgewerkt. U kunt dan pijn krijgen. Deze is goed te bestrijden door het innemen van pijnstillende tabletten (bijv. paracetamol en/of ibuprofen).

Zwelling 

Door de verwijdering van de tand of kies kan uw wang wat gaan opzetten. Deze zwelling zal na twee dagen (ongeveer 48uur) het grootst zijn en daarna weer langzaam slinken. Dat is een normaal gevolg van de ingreep.

Nabloeding 

Het eerste uur na de ingreep kan de wond nog een beetje bloeden. Dat gaat vanzelf over. Ook het speeksel kan de eerste dag na de ingreep nog wat rood zijn. Wanneer de wond opnieuw gaat bloeden of het bloeden toeneemt kunt u het volgende doen: u neemt een gaasje of een schone zakdoek en maakt daarmee uw mond schoon en droog. Zeker niet gaan spoelen! Dan neemt u een tweede gaasje en vouwt dat in elkaar. Als u geen gaasjes heeft kunt u ook een knoop in een schone zakdoek leggen. Dat opgevouwen gaasje of de knoop legt u op de wonde. Daarna stijf dichtbijten en dat een half uur volhouden. Het gaat er om dat er constant druk op de wond wordt uitgeoefend.

Verdere verzorging 

Het is beter de eerste dag na de ingreep uw mond zo weinig mogelijk te spoelen. U moet wel uw tanden kiezen poetsen, maar wees voorzichtig met de wond. U kunt beter de eerste dag niet roken en geen alcohol drinken. Beide zijn slecht voor de genezing van de wond.