Esthetische behandelingen

Esthetische behandelingen

Wanneer het gebit uitgebreid gerepareerd is, vullingen op de voortanden zijn gemaakt of tanden niet helemaal recht zijn, dan kan dit storend zijn. Er zijn verschillende oplossingen om het gebit er fraaier uit te laten zien. Zo kunnen er schildjes (facings) over de tanden gemaakt worden van wit vulmateriaal (composiet) of van porselein. Ook kunnen er kronen gemaakt worden.

Composietfacings

Composietfacings zijn het minst ingrijpend en zien er (bij goed onderhoud) vaak 5 jaar netjes uit. De tandarts kan de facings bijwerken of wanneer nodig vervangen.

Facings van porselein

Facings/kronen van porselein gaan langer mee (gemiddeld 15 jaar), maar zijn ook kostbaarder. Belangrijk is het om te weten dat er vaak meer van het eigen tandmateriaal afgehaald moet worden om voldoende ruimte te krijgen voor het porselein. Met composiet is dat minder.

Wanneer er gekozen wordt voor facings van porselein, dan draagt de patiënt 2-3wkn een noodvoorziening/noodfacings. De uiteindelijke facing van porselein wordt namelijk bij de technieker vervaardigd, deze procedure duurt 2-3 wkn.

Uw tandarts informeert u graag meer over de mogelijkheden, voors- en tegens en de kosten.

Het beslijpen van de tanden kan gepaard gaan met gevoeligheid, de ene patiënt heeft hier meer last van dan de andere. Tijdens de behandeling kan hiervoor verdoving worden gegeven. Bij het maken van porseleinen-facings wordt in principe altijd verdoving gegeven, omdat hier meer weefsel wordt afgenomen.

Napijn

Na de behandeling kunnen de tanden enige tijd gevoelig zijn voor koude. Dit kan variëren van enkele dagen tot een paar weken. Dit is een normale reactie van de zenuw op de behandeling. De gevoeligheid gaat na verloop van tijd vanzelf over.

Noodkroon/noodfacing is los of er af

Omdat de tijdelijke voorziening is vastgezet met een tijdelijk cement, kan het zijn dat de voorziening tussentijds losraakt. Tijdens kantooruren kunt u contact met ons opnemen voor het inplannen van een afspraak, onze preventie-assistentes plaatsen de voorziening graag voor u terug. Is het weekend/avond en heeft u geen pijn? Dan kan het terugplaatsen van de noodvoorziening gerust wachten tot de volgende dag/na het weekend. Het aanbrengen van suikervrije kauwgom op de stomp, kan er voor zorgen dat u minder last heeft van scherpe randjes. Vergeet u bij uw afspraak niet de tijdelijke kroon/facing mee te nemen?