Kroon en brugwerk

Kroon en brugwerk

Om zwaar gerestaureerde kiezen te verstevigen worden er regelmatig kronen geadviseerd. Doordat een kroon als een kapje over de tand of kies heen gemaakt wordt, omvat het al het tandmateriaal en is het op de lange termijn steviger en duurzamer. De wortels van het element moeten wel betrouwbaar en stevig genoeg zijn om een kroon te kunnen dragen zodat u er langere tijd plezier van kunt hebben. Niet elk zwaar gevuld element kan dan ook van een kroon worden voorzien.

Wanneer u een tand of kies in de tandboog mist, is het mogelijk deze aan te vullen met een brug. Hierbij worden de aangrenzende kiezen of tanden omslepen zodat de brug op deze elementen bevestigd kan worden. Ook hiervoor geldt dat het fundament stevig en betrouwbaar genoeg moet zijn om de constructie te dragen. Daarbij moet het gehele gebit ook van voldoende kwaliteit zijn om een investering in dergelijke constructie zinvol te laten zijn.

Bij enkeltandsvervanging kan een implantaat met kroon soms ook de beste optie zijn. Zeker wanneer de buurelementen nog gaaf zijn, is een implantaat vaak de betere keuze. Gezondheid van het tandvlees is daarbij van groot belang, evenals de mondhygiƫne.

Het implantaat (schroef in de kaak) wordt geplaatst door de kaakchirurg. Wanneer het implantaat voldoende is vastgegroeid kan de tandarts hier een kroon op plaatsen.