Kroon en brugwerk
Kroon en brugwerk
Om zwaar gerestaureerde kiezen te verstevigen worden er regelmatig kronen geadviseerd. Doordat een kroon als een kapje over de tand of kies heen gemaakt wordt, omvat het al het tandmateriaal en is het op de lange termijn steviger en duurzamer. De wortels van het element moeten wel betrouwbaar en stevig genoeg zijn om een kroon te kunnen dragen zodat u er langere tijd plezier van kunt hebben. Niet elk zwaar gevuld element kan dan ook van een kroon worden voorzien.
Wanneer u een tand of kies in de tandboog mist, is het mogelijk deze aan te vullen met een brug. Hierbij worden de aangrenzende kiezen of tanden omslepen zodat de brug op deze elementen bevestigd kan worden. Ook hiervoor geldt dat het fundament stevig en betrouwbaar genoeg moet zijn om de constructie te dragen. Daarbij moet het gehele gebit ook van voldoende kwaliteit zijn om een investering in dergelijke constructie zinvol te laten zijn.
Bij enkeltandsvervanging kan een implantaat met kroon soms ook de beste optie zijn. Zeker wanneer de buurelementen nog gaaf zijn, is een implantaat vaak de betere keuze. Gezondheid van het tandvlees is daarbij van groot belang, evenals de mondhygiëne.
Het implantaat (schroef in de kaak) wordt geplaatst door de kaakchirurg. Wanneer het implantaat voldoende is vastgegroeid kan de tandarts hier een kroon op plaatsen.
Behandeling
De behandeling bestaat vaak uit 2 afspraken. De eerste afspraak is een lange afspraak en duurt vaak 40-60min. Tijdens deze afspraak wordt er een noodkroon/brug gemaakt en worden de elementen in de juiste vorm geslepen. De tanden/kiezen worden tijdens deze procedure vrijwel altijd verdoofd. De tandarts of assistente maakt een afdruk of scan van het gebit. Deze wordt opgestuurd naar de technieker die hier een kroon of brug op maakt. De technieker is hier ongeveer 2-3wkn mee bezig. Wanneer de afdrukken/scans goed zijn wordt de noodvoorziening geplaatst en zal er gekeken worden naar de gewenste kleur.
Tijdens de tweede zitting (gemiddeld 20 min) wordt de noodvoorziening verwijderd en de definitieve kroon geplaatst. De tandarts en assistente zorgen ervoor dat de kroon/brug verlijmd wordt, soms wordt er een lijmsoort gebruikt die 1 uur de tijd nodig heeft om uit te harden. Dat betekent dat 1 uur na de behandeling niet gegeten/gedronken mag worden. In andere gevallen wordt er een lijmsoort gebruikt die direct hard is. Dan is het geen probleem om de kroon/brug direct na de behandeling te belasten.
Napijn
Na de behandeling kunnen de tanden enige tijd gevoelig zijn voor koude. Dit kan variëren van enkele dagen tot een paar weken. Dit is een normale reactie van de zenuw op de behandeling. De gevoeligheid gaat na verloop van tijd vanzelf over.
Noodkroon/noodbrug is los of er af
Omdat de tijdelijke voorziening is vastgezet met een tijdelijk cement, kan het zijn dat de voorziening tussentijds losraakt. Tijdens kantooruren kunt u contact met ons opnemen voor het inplannen van een afspraak, onze preventie-assistentes plaatsen de voorziening graag voor u terug. Is het weekend/avond en heeft u geen pijn? Dan kan het terugplaatsen van de noodvoorziening gerust wachten tot de volgende dag/na het weekend. Het aanbrengen van suikervrije kauwgom op de stomp, kan er voor zorgen dat u minder last heeft van scherpe randjes. Vergeet u bij uw afspraak niet de tijdelijke kroon/brug mee te nemen?