Prothetische behandelingen

Prothetische behandelingen

Wanneer er tanden of kiezen ontbreken in het gebit, dan kan er voor gekozen worden om dit aan te vullen met een uitneembare voorziening. Dit kan een frame zijn (metaalgedragen constructie), partiele prothese (plaatje) of een volledige prothese.

Een frame heeft een basis van metaal, met daarop tanden en/of kiezen in kunsthars. Het frame wordt met haakjes aan de eigen tanden bevestigd. Daardoor heeft het meer houvast dan een plaatje.

Een plaatje is een gedeeltelijk kunstgebit, bij een plaatje kan er voor gekozen worden om hier kleine haakjes aan te maken zodat deze net wat vaster zit. Een plaatje zit vaak wel een stuk losser dan een frame.

Wanneer de tanden en kiezen niet meer te behouden zijn, kan het zijn dat er een volledige prothese gemaakt moet worden.

Ook wanneer een patiënt geen eigen tanden en kiezen meer heeft, blijft het verstandig om in elk geval 1x per jaar naar de tandarts te gaan. De tandarts controleert de pasvorm van de prothese, maar ook de slijmvliezen op mogelijke afwijkingen. Wanneer het nodig is zal de tandarts u doorverwijzen naar de kaakchirurg voor eventueel vervolg onderzoek.

Wanneer u een prothese op implantaten draagt is periodieke controle zeker van groot belang. De implantaten zijn kwetsbaar en vergen onderhoud. De tandarts kan eventuele problemen vroegtijdig signaleren en ergere problemen mogelijk voorkomen.